Ilmastonmuutos ja sähkölämmitys – mitä yhtälöstä pitäisi tietää?
03/28/2019
hiilineutraalius
Ilmastonmuutos ja sähkölämmitys – paljonko lämmitys kuluttaa energiaa?
Ilmastonmuutos puhuttaa, ja syystä. Viime syksynä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti oli karua luettavaa: vielä emme ole myöhästyneet lämpenemisen rajaamisesta 1,5 asteeseen, mutta jos energiankulutusta ei leikata rajusti jo aivan lähivuosina, olemme pulassa. Eri valtioiden tämänhetkiset energiansäästölupaukset eivät riitä taittamaan uhkaavaa kehitystä.
Yksittäisen ihmisen näkökulmasta ongelman kokoluokka voi vaikuttaa niin suurelta, ettei tavallisen kansalaisen pinnistely tunnu merkittävältä. Kotitalouksien kulutuksen pienistä virroista syntyy kuitenkin suuri joki, ja toisaalta energiankulutuksen kutistaminen näkyy myös mukavasti omassa sähkölaskussa. Samaan aikaan kannetaan konkreettisesti vastuuta siitä, minkälaiset olosuhteet ainutkertaiselle planeetallemme jäljiltämme jäävät.
Suomessa rakennusten lämmitys vie leijonanosan energiasta
Suomalaisten asumisen energiankulutuksesta 68 prosenttia uppoaa asuinrakennusten tilojen lämmitykseen. Pientaloissa sähkölämmityksen osuus koko talon sähkönkulutuksesta on useimmiten lähes 50 prosenttia. Juuri lämmityksestä olisikin otettavissa valtava säästö hukkalämmitykseen puuttumalla.
Kaukolämpö, puu ja sähkö lämmittävät suomalaisten kodit: niiden osuus on yhteensä noin 80 % tilojen lämmitysenergian kulutuksesta. Uudisrakennuksissa kaukolämpö ja maalämpö pitävät tällä hetkellä kärkisijoja. Rakennusten lukumäärällä mitattuna ykkösenä on sähkö, mutta taas asumisen energiankulutuksen mukaan kaukolämpö pitää ykköspaikkaa. Sähkölämmityksen suosioon ovat vaikuttaneet mm. kustannustehokas käyttöönotto ja helppokäyttöisyys. Lisäksi sen hiilidioksidipäästöjä pääsee mutkattomasti karsimaan, kun leikkaa turhaa lämmitystä ja valitsee vähäpäästöisen sähkösopimuksen.
Sähkölämmityksestä ilmastoystävällistä
Jos valitset sähkölämmittäjänä uusiutuvaan energiaan perustuvan sähkösopimuksen, pienennät myös lämmityksesi aiheuttamaa ilmastokuormaa.
Monia ilahduttanee myös tieto siitä, että suomalaisen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet 60 % kuluneiden kymmenen vuoden aikana, ja jo 80 % sähköntuotannosta on ilmastoneutraalia.
Vihreä sähkö, vihersähkö tai ympäristösähkö ei välttämättä ole muita sähkösopimustyyppejä kalliimpaa: Energiaviraston ylläpitämässä sähkön hintavertailussa ekosähkösopimukset pärjäävät usein hyvin.
Sähkölämmitys on myös helposti ohjattavissa ja automatisoitavissa erityisen energiatehokkaaksi: vanhankin sähkölämmitysjärjestelmän rinnalle saadaan edullisesti asennettua kulutusta leikkaava optimointijärjestelmä, joka parantaa samalla asumismukavuutta. Järjestelmä toimii kaikkien sähkösopimustyyppien kanssa, ja tuntihintaisen sähkön käyttäjälle se on myös näppärä hintavahti, joka huolehtii lämmityksen ajoittamisen edullisille tunneille.
Monissa sähkölämmitteisissä pientaloissa lämmitystä täydennetään tulisijalla tai ilmalämpöpumpulla, jolloin lämmityssähköä säästyy. Ilmalämpöpumpun saa toimimaan saumattomasti yhteistyössä muun lämmitysjärjestelmän kanssa, kun se liitetään lämmityksen älyjärjestelmään.
Lämmityksen sähkönkulutusta voi optimoida helposti
Vaikka sähkö tuotettaisiin 100 % uusiutuvalla energialla, ei sitä riitä nykytilanteessa hukattavaksi asti, eikä toisaalta esimerkiksi tyhjien tilojen pitäminen turhan korkeissa lämpötiloissa tuota kenellekään mitään iloa – ainoastaan suuremman sähkölaskun maksettavaksi.
Rakenteiden kuivina pitämiseenkin riittää huomattavasti mukavuuslämpötilaa matalampi ja ulkolämpötilaan suhteutettu lämpötila. Kesämökkien ja muiden satunnaisesti käytettävien tilojen lämmityksessä olisikin meillä suomalaisilla saumaa tehdä melkoisia ilmastotekoja.
Harva tulee ajatelleeksi, että myös työpäivän ajaksi tyhjäksi jäävä koti tai kerran viikossa käytettävä harrastehuone tulevat helposti turhaan ylilämmitetyiksi. Sama koskee esimerkiksi tyhjillään olevaa kylpyhuonetta yöaikaan, jossa varaamaton sähkölämmitys voi saavuttaa hurjia kulutuslukemia.
Karsi kulutusta, älä asumismukavuutta
Omakotiasujan henkilökohtaisten ilmastotekojen ei tarvitse tarkoittaa askeettisia olosuhteita tai termostaattien pakkomielteistä ruuvailua.
Jo tänä päivänä kulutusta voi karsia ja samalla parantaa kodin oleskelumukavuutta. Nykyaikainen tekniikka kuten OptiWatti-ohjausjärjestelmä hienosäätää lämpötilan ihanteelliseksi tunti- ja huonekohtaisesti ja leikkaa turhan sähkönkulutuksen lämmityksestä pois. Säästöksi voi saada jopa 40 % lämmityskuluista. OptiWatti leikkaa esimerkiksi tyhjän kodin lämpötilaa ja lämmittää talon valmiiksi saapujille, kun työpäivä on ohi.
Samaan aikaan älyohjaus huolehtii omatoimisesti siitä, että:
- kylpyhuone on lämpimimmillään, kun väki aamulla herää
- yöksi makuuhuoneeseen virittyy nukkumiselle ihanteellisin lämpötila
- lämminvesivaraaja ei kuumottele yksinään
- saat hälytyksen jos jonkin huoneen lämpötila ei vastaa odotuksiasi
- ilmalämpöpumppu ei yritä viilentää samalla, kun patterit lämmittävät.
Vanhankin lämmitysjärjestelmän voi päivittää energiatehokkaaksi
Rakennusten energiatehokkuusvaatimukset mietityttävät tällä hetkellä monia iäkkäämmän talon myyntiä suunnittelevia. Energiatodistus vaaditaan paitsi kaikilta uudisrakennuksilta, myös myytäviltä ja vuokrattavilta taloilta. Ostaja- ja vuokraajaehdokkaat osaavat jo kysellä kiinteistön sähkönkulutuksesta ja vaatia siitä mustaa valkoisella.
Jos talossa on toimiva sähkölämmitys, ei talon energiatehokkuuden parantaminen välttämättä edellytä kymmenien tuhansien eurojen satsausta energiaremontteihin. Kulutusta voidaan leikata kevyin aloituskustannuksin ja tehokkaasti langattomalla älyohjauksella, joka on kustannuksiltaan kohtuullinen eikä edellytä suuria mullistuksia kotona.
Sähkölämmitteisten kohteiden myyntiaika voi välillä venyä. Kun kodin lämmitys on modernisoitu energiaa säästäväksi, älykkääksi ja etäohjattavaksi, herättää se enemmän kiinnostusta ostajissa ja sitä kautta voi myös myyntiaika nopeutua.
Muun muassa useissa seurakunnissa on otettu OptiWatti-ohjaus osaksi kiinteistöjen älykästä energianhallintaa ja energiansäästöä – lue kokemuksista lisää!
Lataa OptiWatti Sähkölämmitysopas ja tiedät, kuinka saat sähkölämmityksestä energiatehokkaan.
Toivoa on yhä
Vaikka ilmastonmuutoksen kehitys vaikuttaa lohduttomalta, on lämpeneminen vielä mahdollista rajata 1,5 asteeseen, jonka kanssa tulemme vielä toimeen.
Rajaaminen tarkoittaisi sitä, että vuoteen 2050 mennessä nettopäästöt pitäisi saada nollaan, eli ihmiskunta voisi tuottaa hiilidioksidia enää vain sen, minkä pallomme hiilinielut pystyvät sitomaan.
Mitä suurempiin päästöleikkauksiin pystymme vapaaehtoisesti, sitä vähemmän tarvitaan pakottavaa lainsäädäntöä ohjaamaan elämäämme. Ajatukseen henkilökohtaisen hiilikuorman rajaamisesta on myös helppoa sopeutua, kun keino on kaikkien ulottuvilla, ja sen mukana voitetaan asumiseen uutta mukavuutta: sopivat lämpötilat kaikkina kellonaikoina.
Ota vastaan OptiWatin ilmastohaaste!
Meillä OptiWatilla on missionamme luoda helppokäyttöisiä ratkaisuja energian säästämiseen. Meistä on hienoa työskennellä älykkään energianhallinnan parissa ja muuttaa kotien, mökkien ja suurtenkin yrityskiinteistöjen vanhat lämmitysjärjestelmät yksi kerrallaan energiatehokkaiksi.
Haastamme kaikki mukaan ilmastotekoihin: kerro somessa, minkälaisilla konkreettisilla valinnoilla sinä, yrityksesi tai yhteisösi hillitsette ilmastonmuutosta.
Katso tämä alla oleva video ja jaa se eteenpäin.
Säilytetään yhdessä ainutlaatuinen pallomme tuleville jälkipolville!
Seuraa meitä: