Lämmityksen älyohjaus säästää ja tehostaa Loimaan seurakunnassa
Lämmityksen etäohjaus säästää energiaa, rahaa ja ympäristöä – sekä reilusti työaikaa etäällä toisistaan sijaitsevissa kiinteistöissä.
Loimaan seurakunnassa otettiin loikka kohti hiilineutraaliutta, kun Mellilän, Virttaan, Alastaron ja Metsämaan kirkot, kolme huoltorakennusta sekä Alastaron seurakuntatalo liitettiin sähkölämmityksen osalta OptiWatti-älyohjaukseen.
– Meillä on seurakuntien yhdistämisestä johtuen lähtökohtaisesti palapelistä koottu seurakunta, jonka käytössä olevat tilat sijaitsevat laajalla alueella. Kun kiinteistöjä lähtee kiertämään yhdestä toimipisteestä seuraavaan, tulee tehtyä helposti sadan kilometrin reissu, kertoo Loimaan seurakunnan kiinteistöpalvelujen työpäällikkö Ari Lindell.
Lämmityksen etäohjaus säästää toistuvilta sadan kilometrin ajomatkoilta
– Kirkkojen käyttöaste on luvattoman heikko. Niitä käytetään vain silloin tällöin, joten tiloja ei ole järkevää pitää aina saman lämpöisinä. Aiemmin suntio joutui tekemään vähintään yhden tai jopa kaksi reissua säätääkseen lämmöt kohteessa ensin päälle ja sen jälkeen pois päältä.
– OptiWatilla saamme toimintaan tehokkuutta: työajan säästöä, energiansäästöä ja helppoa hallintaa. Lisäksi etäohjauksen ansiosta säästyy aikamoinen määrä turhaa ajamista ja hiilidioksidipäästöjä, Lindell summaa ja jatkaa: Nyt voimme koska tahansa tarkistaa koneelta tai kännykältä lämpötilan eri paikoissa hajallaan sijaitsevissa rakennuksissamme – kiinteistö- ja huonekohtaisesti ja reaaliajassa.
Lämpötilat säädetään käyttötarpeen mukaan
Loimaan seurakunnassa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia vuorotellaan kirkkojen kesken. Kussakin kirkossa on aktiviteetteja vuoroviikoin joka toinen viikonloppu.
Toimintoja on pyritty muillakin tavoin aikatauluttamaan järkeviksi. Esimerkiksi urkujen soittoharjoituksia varten ei ole syytä lämmittää koko tyhjäkäytöllä olevaa kirkkoa, vaan suunnitella harjoitukset sen mukaan, miten mikäkin kirkoista on joka tapauksessa lämpimänä.
Kirkoissa pidetään tällä hetkellä normaalilämpötilana 18 astetta ja säästölämpötilana 12–13 astetta. Kanttorit kiittelevät, että käytäntö pitää urut hyvässä kunnossa.
Kun lämpötila kirkossa laskee säästölämpötilaan, nousee suhteellinen kosteus juuri sopivaksi urkujen toimintaa ajatellen. Enää ei tarvitse erikseen säätää urkujen kostuttimien kanssa, mikä on kirkoissa tyypillistä aikaa vievää toimintaa.
Seurakunnan huoltorakennusten kohdalla työkäyttö ja lämmitystarve ovat säännöllisiä. Rakennukset ovat hautausmaiden työntekijöiden käytössä arkisin kello 8–16, jolloin lämpötila pidetään 18,5 asteessa. Lämpötila on riittävä pukuhuone- ja wc-tiloihin, ja esimerkiksi puutarhuri käy toimistohuoneen tietokoneella vain satunnaisesti.
Yöaikana ja viikonloppuisin huoltorakennusten lämpötilaksi riittää 14 astetta. Kuivaushuone pidetään työajan päätyttyä pidempään lämpimänä mahdollisten kosteiden työvaatteiden vuoksi.
Energiaa säästävä kirkko kulkee kestävän kehityksen tiellä
Suomen seurakunnissa panostetaan entistäkin määrätietoisemmin ympäristönsuojeluun. Taustalla on paitsi kirkon ydintehtävä huolehtia koko luomakunnasta myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tuore ilmastostrategia, jossa tavoitellaan hiilineutraaliutta jo vuoteen 2030 mennessä.
Kirkolla on myös oma ympäristöjärjestelmänsä, Kirkon ympäristödiplomi, jolla seurakuntia kannustetaan kestävää kehitystä edistävään toimintaan. Loimaan seurakunnassa diplomin hankinta on työn alla tämän ja ensi vuoden aikana.
Tätäkin hanketta energiaa säästävä OptiWatti tukee loistavasti. OptiWatin laajennuttua myös vesikertoisen lämmityksen kiinteistöihin on älyohjaus päätetty ottaa käyttöön muissakin kohteissa, muun muassa Kanta-Loimaan kirkossa ja seurakuntatalossa sekä Mellilän seurakuntatalossa.
Ari Lindell kehuu OptiWatti-ohjauksen helppokäyttöisyyttä. Järjestelmä oli uutena käyttäjänä nopea ottaa haltuun. Hienosäädöissä riittää varmasti vielä optimoitavaa ja kiinnostavaa seurattavaa, sillä älyohjaus asennettiin vasta keväällä 2019.
– Mielenkiinnolla odotan sitä, kuinka OptiWatti oppii huomioimaan eri kiinteistöjen ja niiden eri huoneiden yksilöllisen reagoinnin lämmitykseen. Kilowattitunteja tarkastellessani huomaan jo nyt lyhyessäkin ajassa eron ennen ja jälkeen älyohjauksen. Olen keskustellut OptiWatista lähiseurakunnissakin työskentelevien tuttujen kanssa, ja kiinnostus on kyllä ollut suurta, toteaa Ari Lindell.
Lue myös tiedote, miten energiaa säästävä Loimaan seurakunta kulkee kestävän kehityksen tiellä.