Sähköinen lattialämmitys voi olla energiasyöppö – vinkit lattialämmityksen energiansäästöön
09/25/2018
lattialämmitys
Artikkeli päivitetty 9.11.2022
Kun viileä kylpyhuoneen lattia ärsyttää, on sähköinen lattialämmitys yksi tapa parantaa asumismukavuutta. Lattialämmityksessä piilee kuitenkin myös vaara: pahimmillaan lattialämmitys on varsinainen energiasyöppö.
Keräsimme yhteen vinkkejä, joilla saat lattialämmityksen energiankulutuksen aisoihin.
Vinkkejä lattialämmityksen energiansäästöön
Näillä saat lattialämmityksestä irti parhaan tehon:
Älä peitä lattiaa lämmitystä eristävillä materiaaleilla
Yksi yleinen virhe on se, että lattiapinnoille asetetaan esimerkiksi isoja mattoja tai kalusteita, jotka eristävät lattialämmityksestä vapautuvaa lämpöä.
Muista säätää lattialämmityksen termostaatteja
Lattialämmityksen säädöt jäävät usein pitkäksi aikaa samaan asentoon, koska termostaatit ovat erikseen säädettäviä ja niiden hallinta on käytännössä hankalaa. Jos esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmitystä säädetään lämpimämmälle, unohtuu säätö helposti pidemmäksi aikaa.
Liitä lattialämmitys osaksi talon älykästä lämmityksenohjausta
Sähköinen lattialämmitys voi kuluttaa jopa 3 000 kWh vuodessa. Siksi optimoimalla lattialämmitys OptiWatin avulla on saavutettavissa merkittävä säästö.
Säästöä syntyy siitä, että lämpöä lasketaan alhaisemmaksi työpäivän ja yön tuntien aikana, kun mukavuuslämpötilalle ei ole käytännön tarvetta. Myös lomat ja muut poissaolot huomioimalla kertyy isoja säästöjä, ja kaikki tämä on OptiWatin käyttäjille helppoa.
OptiWatin ohjatessa lattialämmitystä ei lattiaa lämmitetä turhaan energiaa tuhlaten, vaan käyttötarpeen mukaan. OptiWatin anturit myös reagoivat huoneen lämpötilamuutoksiin nopeammin kuin laatan sisälle sijoitetut anturit. Näin esimerkiksi saunan lämmityksen yhteydessä tarpeettoman korkea lattialämmitys leikkautuu automaattisesti pois.
Energiatehokkuuden ja hallittavuuden kannalta parasta olisi, että sekä patterit että lattialämmitys ovat hallittavissa keskitetysti yhdestä paikasta.
OptiWatin etuhin kuuluu juuri keskitetty etähallinta, joka kokoaa kaikki erilliset lämmityslaitteet yhteen – oli talossa sitten patterit, lattialämmitys tai vaikkapa ilmalämpöpumppu.
Kysy lisää OptiWatista ja ala säästämään energiaa!
Liitä sähköinen lattialämmitys OptiWatin avulla osaksi muuta lämmitysjärjestelmää, ja voit:
- säätää huoneiden lämpötilat ilman, että sinun tarvitsee säätää termostaatteja edestakaisin,
- välttää lattialämmityksen ylilämmittämistä ja säästät rahaa,
- ohjata varaavan lattialämmityksen tai käyttöveden lämmityksen sellaiseen vuorokauden aikaan, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan (esim. jos käytössäsi on pörssisähkö tai yösähkö),
- tarkkailla kosteiden tilojen (kuten kylpyhuoneen) lämpötilaa ja ilmankosteutta ja tarvittaessa päivittää lämpöasetuksia,
- laatia helposti lämmityksen viikko-ohjelman kullekin huoneelle,
- hallita lämmitystä etänä ja asettaa hälytysrajat esimerkiksi lämpötilalle, jolloin saat ilmoituksen, jos olosuhteet poikkeavat ja
- nauttia paremmasta asuinmukavuudesta, kun sisälämpötilat ovat aina sopivat.OptiWatin avulla saat sähkölaskun helposti pienemmäksi!
Kuinka oppiva ja älykäs OptiWatti säästää sähköä?
Sähkölämmityksen ohjauksessa puhutaan usein hitaista ja nopeista lämmityslaitteista. Hitailla lämmityslaitteilla viitataan muun muassa varaavan lattialämmityksen kaltaisiin järjestelmiin, jotka reagoivat hitaasti lämpötilan vaihteluihin tai niiden säätöön. Nopeat lämmityslaitteet, kuten sähköpatterit, taas reagoivat nopeasti.
Sähkölämmityksen säätämisessä ongelmaksi muodostuu usein juuri hitaiden ja nopeiden lämmityslaitteiden yhteispeli. Kun lämmityslaitteet reagoivat muutoksiin eri tahtiin, on lämmitysjärjestelmän hallinta vaikeaa ja energiaa menee helposti hukkaan epätasaisen lämmityksen takia. Nopeat ulkolämpötilan muutokset tuovat myös haasteita lattialämmityksen hitaan reagoinnin takia.
Jos esimerkiksi tietyn huoneen tai tilan lämpötilaa pitää nostaa mahdollisimman nopeasti, tällöin on usein kannattavampaa nostaa sähköpattereiden, ei lattialämmityksen lämmitystehoa. OptiWatti myös mittaa huoneen lämpötilan ilmasta, eikä lattialaatasta. Kun huoneen todellinen lämpötila on otettu huomioon ohjauksessa, estetään ylilämmittäminen kokonaan.
Oppivan ja ennakoivan säädön avulla OptiWatti ajoittaa lämmityksen siten, että haluttu lämpötila saadaan aikaiseksi haluttuna aikana.
Hyvän energiatehokkuuden kannalta lämpötila saa olla alhaisempi silloin, kun asukkaat ovat poissa kotoa ja mukavuuslämpötilassa silloin, kun asukkaat ovat paikalla. Lämpöä kannattaa laskea myös yöksi ja lomien ajaksi.
Järjestelmä oppii nopeasti, kuinka kauan kunkin huoneen lämpötilan nostaminen kestää ja huomioi lämmityksen ajoituksessa myös ulkolämpötilan, sääennusteen sekä kyseisen päivän sähkön tuntihinnan, kun käytössä on pörssisähkö. Järjestelmän avulla myös yösähköllä toimiva lämmitys voidaan säätää päälle aamuyöstä koko yön sijaan.
Jos taas ilmalämpöpumppu on asetettu viilennykselle, lattialämmitys kytkeytyy automaattisesti pois viilennyksen ajaksi.
Haluatko sinä säästää jopa 40% talosi sähkölämmityksen kuluissa? Ota yhteys, autamme mielellämme!
Astetta alemmas -energiansäästökampanja kannustaa aktiiviseen energian säästämiseen, ja lattialämmityksessä lämpötilan laskeminen on tehokas energiansäästötoimi. Lisäksi lämpötilan oikea ja käyttötarpeen mukainen ajastaminen tuo merkittävän säästön. Tässä älyohjaus auttaa automatisoimaan lämmityksen siten, ettei mukavuudestakaan tarvitse tinkiä.
Omakotiasujana voit säästää sähköä monin eri tavoin, tutustu miten ja säästä oikein!
Lattialämmityksen hyödyt ja haasteet
HYÖDYT
Lisää asumismukavuutta. Lämmin lattia tuntuu jaloissa mukavalta. Lattialämmityksen yksi tehtävä onkin parantaa asumismukavuutta eri huonetiloissa.
HAASTEET
Epätasainen lämpötila Erityisesti yösähköllä lämmitettävissä varaavissa lattialämmityksissä ongelmaksi muodostuu epätasainen lämpötila. Kun lattiaa lämmitetään yöllä halvemmalla yösähköllä, on lattialämmitysjärjestelmään asetettu lämpötila kohdillaan heti aamulla. Päivän aikaan lämpö vapautuu lattiaan ja huoneilmaan, jolloin lattiat voivat olla jo alkuillasta kylmät.
Hidas reagointi ulkolämpötilan muutoksiin Jos lämpötila ulkona muuttuu nopeasti, on lämmitysjärjestelmän pyrittävä mukautumaan muuttuneeseen lämpötilaan mahdollisimman nopeasti. Sähköisen varaavan lattialämmityksen haasteena on se, että se mukautuu ulkolämpötilan muutoksiin suhteellisen hitaasti.
Lattialämmitys kuluttaa energiaa helposti turhaan Jos lattialämmitystä pidetään pitkiä aikoja suurella teholla esimerkiksi kylpyhuoneessa, kuluttaa se runsaasti sähköä. Hyvin harva säätää aktiivisesti lattialämmityksen tehoa esimerkiksi kylpyhuoneessa silloin, kun lattialämmitykselle ei ole tarvetta tai ollaan pois kotoa.