test

Taloyhtiön energiankulutus vaikuttaa suoraan asumiskuluihin

03/29/2019
energiatehokkuus

Sekä yksittäisillä asukkailla että taloyhtiöllä on mahdollisuus leikata energiankulutusta asumismukavuudesta tinkimättä.

Taloyhtiön energiankulutus vaikuttaa suoraan yhtiön kuluihin ja samalla asukkaiden hoitovastikkeisiin. Täällä pohjoisessa lämmitys lohkaisee hoitokuluista leijonanosan, ja lämmitysenergian hukkakäytöstä nipistämällä voitaisiinkin saada merkittävimmät säästöt.

Haastattelimme Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtavaa asiantuntijaa Petri Pylsyä, joka tuntee rakennusten energiatehokkuuskysymysten lisäksi myös kiinteistönhallinnan kysymykset kuin omat taskunsa.

Taloyhtiöissä energiankulutus kiinnostaa, mutta kaikki asukkaat eivät vielä hahmota sen kuluvaikutusta

Petri Pylsy vahvistaa, että energia- ja vesikulut ovat taloyhtiöille – ja samalla tietenkin asukkaille – merkittävä kuluerä. ”Kaukolämmitetyssä kerrostaloyhtiössä energia- ja vesikulut muodostavat n. 30–40 % kiinteistön hoitokuluista. Sähkölämmitteisissä taloissa, joita esimerkiksi rivitaloyhtiöissä on paljon, sähkö haukkaa vastaavasti ison siivun kuukauden asumismenoista”, Pylsy toteaa.

Taloyhtiöiden asukkaiden kiinnostus energia-asioihin jakautuu Pylsyn mukaan reippaasta aloitteellisuudesta välinpitämättömyyteen. ”Asukkaista monet ovat jo valveutuneita energiankulutuksen suhteen, mutta eivät suinkaan kaikki. Energiasta on ehkä tullut ihmisten arjessa niin abstrakti juttu, etteivät kaikki tule ajatelleeksi esimerkiksi lämmityksen kuluttamaa energiaa”, Pylsy pohtii.

”Ennen vanhaan pirtin lämmitys edellytti vaivannäköä, vettäkin lämmitettiin vain tarpeeseen. Kun lämmityksessä elettiin kädestä suuhun, tarkoitti ylilämmittäminen konkreettisesti lisää työtä, kuten puiden kaatamista ja halkojen hakkuuta. Nyt sähkö tulee pistorasiasta, vesi hanasta ja lämpö patterista”, Pylsy naurahtaa. ”Usein vasta kasvavat energialaskut herättelevät pohtimaan aihetta. Lähitulevaisuus näyttää, tekeekö ilmastokysymys ihmiset aloitteellisemmiksi energiatehokkuuden suhteen.”

Energiatehokkuusajattelu mukaan kaikkeen tekemiseen

Energiatehokkuutta ei kannata nähdä vain yksittäisten toimenpiteiden kautta. Parhaaseen tulokseen päästään, kun energiatehokkuusajattelu rakennetaan sisään suunnitelmallisesti kaikkeen tekemiseen, suosittelee Petri Pylsy. ”Fiksuun energiankäyttöön tulisi kiinnittää huomiota paitsi asumisen arjessa myös tietyissä erillisissä ylläpitotoimenpiteissä – ja toisaalta osana varsinaisia korjaushankkeita”, hän erittelee.

Pylsy kaipaa strategista ajattelua koko taloyhtiötoimintaan. ”Varsinaisia energiatehokkuusstrategioita taloyhtiöt ovat kyselyidemme perusteella tehneet aika niukasti. Energia-asiat kannattaisi ehdottomasti ottaa osaksi taloyhtiöstrategiaa ja kunnossapitosuunnitelmaa”, Pylsy linjaa. ”Suunnitelmallisessa tekemisessä olisi taloyhtiöillä vielä reilusti petrattavaa. Huolelliseen suunnitteluun käytetty aika ja vaiva maksavat itsensä nopeasti takaisin.”

Kiinteistöliitto onkin vastikään luonut jäsentaloyhtiöilleen rakennusten kuntosovellus Rakun kunnossapitosuunnitelmien ja korjausohjelmien tekemiseen. ”Kun on ensin näkemys korjaustarpeesta ja kunnossapidosta, saadaan energiatehokkuusnäkökulmakin otettua huomioon”, Pylsy summaa.

Lähtötilanteen tunteminen kaiken A ja O

Pylsy muistuttaa, että energiatehokkuustoimenpiteisiin kannattaa ryhtyä laajemmin vasta, kun tieto rakennuksen teknisestä kunnosta on selvitetty. ”Lisäksi täytyy selvittää kulutuksen lähtötaso ja järjestää seuranta vähintään kuukausittaiseksi. Erityisen kiinnostavia ovat kulutustiedoista löytyvät poikkeamat: niiden selvittäminen vaatii välillä salapoliisityötä, mutta korjauksilla voidaan saada iso säästö.”

OptiWatti-lämmityksenhallintajärjestelmä auttaa salapoliisityössä antamalla reaaliaikaista tietoa sähkölämmityksen energiankulutuksesta huone- ja tuntikohtaisesti. Sen avulla saadaan kiinni taloyhtiön energiasyöpöt tilat, ja se myös hälyttää poikkeavista kosteus- ja lämpötila-arvoista. Ensisijaisena tehtävänään OptiWatilla on leikata sähkölämmityksen kuluja: se muun muassa säätää lämpötilan miellyttäväksi niihin ajankohtiin, kun tiloissa oleskellaan ja laskee lämpöä, kun kukaan ei ole paikalla.

Optimoinnissaan älyjärjestelmä huomioi sääennusteen, tilojen reagoinnin lämmitykseen ja myös sähkön pörssihinnan, jos käytössä on pörssisähkö. Lopputuloksena on jopa 40 % leikkaus sähkölämmityksen kuluihin. Samalla asumismukavuuskin vain paranee.

Asukkaiden aktiivisuudella suuri merkitys

Petri Pylsyn mukaan taloyhtiöiden asukkaista moni kiinnostuu energiatehokkuudesta, kun hahmottaa, miten sen avulla voidaan vaikuttaa henkilökohtaiseen rahanmenoon.

Talouskysymysten lisäksi Pylsy suosittelee pohtimaan asumisterveyttä ja -mukavuutta. ”Energiatehokkuustoimista keskusteltaessa pitäisi aina ottaa huomioon, että niiden avulla saadaan aikaan myös viihtyisää, turvallista ja terveellistä asumista ja sisäilmastoa”, hän muistuttaa.

Pylsy myöntää, että ennakkoluulojakin energiansäästöä kohtaan esiintyy. ”Yleensä huolet koskevat kustannuksia tai asumisviihtyvyyttä. Mietitään, minkälainen takaisinmaksuaika toimenpiteillä on ja ollaan huolissaan esim. siitä, että joudutaanko kotona palelemaan säästämisen vuoksi.”

Energiatehokkuuden parantamiseen on olemassa myös kustannustehokas ja asumismukavuutta erityisesti parantava keino: OptiWatti-älyohjausjärjestelmä saa runsaasti kiitosta kohtuullisesta hinnastaan ja siitä, että se pitää kodin lämpötilan aina miellyttävänä. OptiWatti tienaa hintansa useimmiten jo kolmessa-neljässä vuodessa, eikä langattoman järjestelmän asennuksessa mullisteta kodin järjestystä tai tehdä uusia johdotuksia.

Kaikilla mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiönsä energiatehokkuuteen

Mitä yksittäisen asukkaan sitten pitää tehdä, jos haluaa panostaa kotinsa energiatehokkuuteen? Petri Pylsy erottelee asumisen arjen ja taloyhtiön kautta vaikuttamisen, vaikka tavoite onkin sama.

”Yhtiökokouksiin osallistumalla voi jokainen tuoda oman panoksensa mukaan. Taloyhtiön hallitukseen kannattaa ehdottomasti pyrkiä, jos suunnitelmallinen kiinteistönpito – ja sen kautta myös energiatehokkuus – ovat lähellä sydäntä”, Pylsy suosittelee, ja jatkaa: ”Kodin arjessa taas voi vaikuttaa esimerkiksi lyhentämällä lämpimässä suihkussa vietettyä aikaa ja laskemalla lämpötiloja, kun kotona ei oleskella. Ja jos kokee, ettei ilmanvaihto toimi kunnolla tai vaikkapa wc-istuin vuotaa, kannattaa asiasta tietenkin kertoa aina eteenpäin.”

Yhdestä asiasta asiantuntija haluaa kuitenkin muistuttaa. ”Vaikka ilmalämpöpumppu on helppo ja hyödyllinen hankinta, kannattaa muistaa, että sen asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa.”

Sähkölämmityksen älyohjaus tunnetaan vielä huonosti

Vaikka esimerkiksi OptiWatti-älyohjauksella saataisiin lämmityskuluja leikattua jopa 40 %, parannettua asumismukavuutta, ja alkuinvestointikin olisi maltillinen, ei taloyhtiöissä vielä olla herätty täysin sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

”Valtaosa ihmisistä ei todennäköisesti ole vielä kovin hyvin perillä, minkälaisia nykypäivän mahdollisuuksia sähkölämmityksen automaattisella optimoinnilla voitaisiin saavuttaa tai mitä se käytännössä tarkoittaisi”, Pylsy miettii. ”Ehkä muiden taloyhtiöiden esimerkki ja kokemukset toteutetuista kohteista innostaisivat perehtymään aiheeseen lisää”, hän kuittaa vielä lopuksi.

OptiWatti ottaa haasteen saman tien vastaan.

Kartoitetaan yhdessä taloyhtiösi säästömahdollisuudet. Ota yhteyttä, niin saat asiantuntijaltamme maksuttoman kartoituksen sekä hyöty- ja hinta-arvion.

Soita 029 1701 007 tai jätä yhteydenottopyyntö.

Tässä kokemuksia ja lisäinfoa:

Lue, miten rivitalokodin lämmityskulut puolittuivat.

Tutustu muihin kokemuksiin OptiWatista.

Tietoa taloyhtiöille OptiWatin hyödyistä.

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

TIEDOTE 29.3.2023 Aurinkosähkön arvon maksimointiin kokonaisratkaisu Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan…

Kuntamarkkinat 2022: Energiaoptimoinnin hyödyt kiinteistöissä – kuinka OptiWatti säästää energiaa ja tekee vastuullisuudesta kannattavaa?

Autamme kuntia säästämään energiaa ja tekemään kannattavaa ilmastotyötä. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, energiaoptimointi eli energiankulutuksen leikkaaminen…

Energian hinta hipoo ennätyksiä - kuinka varautua lämmityskauteen

Energiansäästö ei ehkä koskaan ole ollut ajankohtaisempaa. Energian hinta on pysytellyt historiallisen korkealla, eikä nopeaa…